Home  |  Contact  |  Sitemap  |  Privacy Statement  |  Webdesign: DG Graphic Design © 2015-2023
Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125
Hilversum, Netherlands
info@pinetum.nl
ig fb fb
Pinetum

Plantencollecties


Een Pinetum is een botanische tuin die gespecialiseerd is in naaktzadigen. Naaktzadigen, ook wel Gymnospermen genoemd, zijn een groep van zaadplanten waarbij het zaad zich 'naakt' ontwikkelt. Dit in tegenstelling tot de bedektzadigen (Angiospermen) waarbij het zaad omhuld wordt door een apart orgaan, bijvoorbeeld het vruchtbeginsel. De bedektzadigen worden ook wel bloemplanten genoemd.

De meest bekende naaktzadigen zijn de coniferen met onder meer de den, jeneverbes en de Taxus. Daarnaast behoren de Cycadeeën of cycaspalmen en de Ginkgo's met als enige recente vertegenwoordiger de Japanse Notenboom (Ginkgo biloba) ook tot de naaktzadigen. De Gnetales ten slotte vormen een buitenbeentje binnen de naaktzadigen. Hiertoe behoren de Welwitschia mirabilis, de Ephedra's en de Gnetums.

Wereldwijd zijn er ongeveer 1000 soorten naaktzadigen, waarvan het Pinetum er bijna 400 bezit uit zowel de gematigde streken als de tropen en subtropen. Het Pinetum biedt een thuis aan een keur van met uitsterven bedreigde soorten, maar ook de 'gewonere' bomen uit onze tuinen treffen we er aan. Op de rode lijst worden tweeënzestig zeer ernstig bedreigde soorten naaktzadigen aangegeven; hiervan heeft het Pinetum er veertien in de collectie. Behalve naaktzadigen heeft het Pinetum een belangrijke collectie rododendrons en vele soorten varens.

Lees verder over Coniferen, Cycadeeën, Ephedra's,
Rododendrons, Tasmaanse planten en meer »

Plantenzoeker: zoek een specifieke plant in het Pinetum