Pinetum Blijdenstein
Editie: 6408-04-2022
Themajaar 2022 'Op drift'

Themajaar 2022 'Op drift'

De collectie van Pinetum Blijdenstein omvat coniferen uit alle delen van de wereld. In 2022 is er speciale aandacht voor de coniferen van het zuidelijk halfrond. De evolutie van deze groep coniferen begon 200 miljoen jaar geleden tijdens het uiteenvallen van het supercontinent Pangea in het noordelijke continent Laurasia en het zuidelijk continent Gondwana.

Zo'n 160 miljoen jaar geleden viel Gondwana door de continentale drift uiteen in de werelddelen Zuid-Amerika, Afrika, India, Australie en Antarctica. Hierdoor hebben de zuidelijke coniferen een bijzondere evolutie doorgemaakt, vergeleken met de noordelijke soorten.

Op zondag 10 april om 14.00 uur is de eerste thema rondleiding en neemt Paulien Frieling u mee de tuin in. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Dit jaar is er weer genoeg te beleven in Pinetum Blijdenstein. Ons jaarprogramma kunt u vinden via onderstaande link. •  klik hier voor meer informatie
Paaseieren zoekenPaaseieren zoeken

Na twee jaar kunnen de kinderen op Paasmaandag 19 april weer eieren komen zoeken!

U bent van harte welkom vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur. Als het zonnetje schijnt, kunt u fijn zitten op het terras en bij minder weer is het warm en droog in het bezoekerscentrum Klein Vogelenzang.

De tuin sluit om 16.30 uur. Kinderen zonder begeleiding van een volwassene worden niet toegelaten. Entree tuin.
ZwerfstenenZwerfstenen

Het begon met een enkele zwerfkei, maar gedurende de graafwerkzaamheden aan de Jonkerweg afgelopen maand zijn er genoeg stenen bij elkaar gevonden om een padrand langs de Mammoetboom te maken.

Enkele kampioenen die alleen met de Jolly vervoerd konden worden, zullen zeker een paar honderd kilo wegen. Dankzij de meedenkende graafmachinist zijn deze mooie stenen bewaard voor ons en liggen ze enkele tientallen meters van hun vindplaats weer op een bijzondere plek.

Komt u kijken naar alle verschillende steensoorten?
MinibiebMinibieb

Sinds half maart is er een heuse Minibieb bij de ingangspoort, Minibieb Pinetum Blijdenstein, geplaatst. U kunt hier in de kast boeken brengen en/of meenemen. Ruilen, lezen en weer terugbrengen.

Een leuk concept om een gelezen boek een tweede of meerdere levens te geven. U bent van harte uitgenodigd om gebruik te maken van deze duurzame uitwisseling.

 •  klik hier voor meer informatie
Nestkastjes te koopNestkastjes te koop

Peter Siebeles heeft weer een mooie voorraad nestkastjes getimmerd voor de verkoop. Geschikt voor pimpelmees, koolmees of boomklever. Het is nog niet te laat om een nestkastje op te hangen voor het broedseizoen. Allemaal met veel aandacht en liefde gemaakt van afvalhout. Hoe groen kan je zijn?

Kosten 25 euro. Heeft u interesse, wendt u zich tot tuinbaas Hans van Roon.
Bloeiende rhododendrons in de sneeuwBloeiende rhododendrons in de sneeuw

Het was even schrikken op 1 april! Een dikke witte deken lag over de tuin. Een winters sprookje met bloeiende narcissen en rhododendrons. Aprilletje zoet, geeft nog wel eens een witte hoed!

Het weer houdt de bloei van onze rhododendrons gelukkig niet tegen. De meeste soorten kunnen wel tegen een stootje en zijn gewend aan barre weersomstandigheden in het hooggebergte.

Op Moederdag, zondag 8 mei is om 14.00 uur een speciale rododendronrondleiding.
Deze nieuwsbrief doorsturen? Klik dan hier.
Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125 Hilversum, Netherlands
info@pinetum.nl  |  www.pinetum.nl
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw emailadres staat ingeschreven bij Pinetum Blijdenstein. Als u deze nieuwsbrief per vergissing heeft ontvangen of niet meer wilt ontvangen dan kunt u zich hier afmelden.
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? U kunt hier de online versie bekijken.