Pinetum Blijdenstein
Editie: 1219-08-2016
Japan-dag met Go-toernooi

Japan-dag met Go-toernooi

Zondag 28 augustus staat het Pinetum in het teken van Japan! De dag begint om 9.45 uur met het startsein voor het Go-toernooi, dat gespeeld wordt op het podium in de tuin. Tijdens de hele dag kunt u kennismaken met de Japanse cultuur. Demonstraties van ikebana, bonsai, laido en kendo staan op het programma. De expositie van Haruka Matsuo is vanaf 12.00 uur te bekijken en om 14.00 uur kunt u meelopen met een rondleiding. Een feestelijke prijsuitreiking van het Go-toernooi besluit de dag rond 16.30 uur. U bent van harte welkom!

 •  klik hier voor meer informatie
Dojo KaizenDojo Kaizen

Tijdens onze Japan-dag verzorgt de Hilversumse vereniging Dojo Kaizen om 12.00 uur een demonstratie van laido en kendo. Laido is het ritueel van het ontbloten van het zwaard en kendo is een explosief gevecht met bamboestokken en volgens strikte regels. De diepe concentratie van de beoefenaars en de snelheid van de aanval zijn fascinerend om te zien.

 •  klik hier voor meer informatie
Expositie Haruka MatsuoExpositie Haruka Matsuo

De Japanse beeldend kunstenaar Haruka Matsuo doet onderzoek naar de heilige bomen van Japan. Japan kent vele Shinto heiligdommen, waar priesters de natuur, de bomen en stenen met vele rituelen vereren. In elk natuurverschijnsel, in elke vreemd gevormde steen of boom kunnen geesten huizen. Dergelijke stenen, bomen of bergen kunnen heilig worden verklaard. De bomen worden voorzien van touwen van rijststro en papieren stroken.
In grote zwart-wit tekeningen verbeeldt Haruka de rituelen rond deze bomen. Ook laat zij een film zien die zij deze zomer in Japan maakte. Het belangrijke Ise heiligdom in Japan was hierbij haar inspiratiebron.
Het Pinetum is voor Haruka een bijzondere plek omdat zij in deze ommuurde tuin de sfeer herkent van een Shinto heiligdom.
In de tuin is een wandeling uitgezet die langs de collectie Japanse bomen voert. Een aantal daarvan zijn heilige bomen die in Japan vereerd worden.

De beeldend kunstenaar Haruka Matsuo is opgeleid aan de kunstacademie in Kyoto en aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Zij ontving subsidies van het Mondriaan Fonds en een beurs van de Berlage Foundation. Zij exposeerde o.a. in het Lloyds Hotel in Amsterdam, in het Von Siebold Huis in Leiden en in Peking en Japan. Haruka Matsuo woont en werkt in Bussum.

Te zien op zaterdag 27 en zondag 28 augustus en daarna van vrijdag 2 t/m zondag 4 september en van vrijdag 9 t/m zondag 11 september, telkens vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur in de overwinteringskas.
Workshop Japanse theepotjesWorkshop Japanse theepotjes

Zondag 18 september geeft de Japanse kunstenares Haruka Matsuo een workshop voor het maken van een Japans theepotje volgens de eeuwenoude Japanse kigitabanko-techniek. Met behulp van een houten mal vormt u met de hand een theepot. Meer informatie over deze workshop vindt u op onze website. U kunt zich nu aanmelden via kunst@pinetum.nl.
Deze nieuwsbrief doorsturen? Klik dan hier.
Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125 Hilversum, Netherlands
info@pinetum.nl  |  www.pinetum.nl
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw emailadres staat ingeschreven bij Pinetum Blijdenstein. Als u deze nieuwsbrief per vergissing heeft ontvangen of niet meer wilt ontvangen dan kunt u zich hier afmelden.
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? U kunt hier de online versie bekijken.