Pinetum Blijdenstein
Editie: 1429-11-2016
KERSTBOOMRONDLEIDING 11 DECEMBER

KERSTBOOMRONDLEIDING 11 DECEMBER

Als echte decembertraditie organiseert Pinetum Blijdenstein op zondagmiddag 11 december om 14.00 uur de jaarlijkse kerstboomrondleiding. De rondleiding begint in het bezoekerscentrum, waar Pieter Hoogenraad vertelt over de geschiedenis van de kerstboom door de eeuwen heen. Daarna neemt Paulien Frieling u mee de tuin in langs de coniferen die gebruikt worden als kerstversiering. De rondleiding begint om 14.00 uur in het bezoekerscantrum Klein Vogelenzang. Na afloop kunt u in gezellige kerstsfeer bijpraten met warme chocolademelk of gluhwein in ons bezoekerscentrum. Buiten staat de vuurkorf aan! Kosten voor volwassenen € 5,-- p.p. inclusief een consumptie. Voor kinderen tot 12 jaar € 3,50. Vrienden van het Pinetum betalen slechts € 3,--. De tuin is vanaf 12.00 uur geopend.
LEZINGENCYCLUSLEZINGENCYCLUS

Onder de titel De ontdekking van de Planten organiseert het Pinetum Blijdenstein een serie van zes lezingen over de historie van mens en plant. De lezingen worden gehouden door Arend Wakker die eerder voor het pinetum de cursus Van Alg tot Orchidee verzorgde over de evolutie van het plantenrijk.

De lezingen worden gehouden in het Pinetum Blijdenstein op zes zondagmiddagen van 14:00 tot 15:30 uur. Op 19 en 26 maart vindt na afloop een bezoek plaats aan de tuin om de besproken planten in het echt te bekijken.

De onderwerpen die worden behandeld zijn:

. 26 februari: Planten uit het oerwoud.
. 5 maart: De eerste landbouw.
. 12 maart: De oudste tuinen.
. 19 maart: Medicinale planten.
. 26 maart: De opkomst van de wetenschap.
. 2 april: Het belang van plantenkennis in de moderne wereld.

De hangende tuinen van Babylon komen 12 maart ter sprake. Waar zouden ze hebben gelegen en hebben zij eigenlijk wel bestaan.

De kosten van de lezingencyclus bedragen € 60,00.

 •  U kunt zich inschrijven via info@pinetum.nl.
HET GAT IN DE TUINHET GAT IN DE TUIN

Bezoekers van onze tuin kijken vreemd op. Waar eens de Westelijke Hemlockspar, Tsuga heterophylla, stond te pronken, is nu een enorm gat.

De hemlockspar, een van de oudere bomen in de tuin, moest helaas worden geveld. De boom was zwaar aangetast door een zwam, de platte tonderzwam. Dat leverde zowel gevaar op voor passanten als besmettingsgevaar voor andere coniferen in het Pinetum.

Nadat de gemeente een kapvergunning had verleend, is de boom dan ook vakkundig geveld en afgevoerd. Wat rest is een plakje van de spar waarop de aantasting nog goed is te zien en te voelen. Over enige tijd zal Hans van Roon in de open plek weer een of meer nieuwe coniferen planten.
Deze nieuwsbrief doorsturen? Klik dan hier.
Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125 Hilversum, Netherlands
info@pinetum.nl  |  www.pinetum.nl
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw emailadres staat ingeschreven bij Pinetum Blijdenstein. Als u deze nieuwsbrief per vergissing heeft ontvangen of niet meer wilt ontvangen dan kunt u zich hier afmelden.
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? U kunt hier de online versie bekijken.