Pinetum Blijdenstein
Editie: 7303-03-2023
Lente is begonnen!

Lente is begonnen!

Iedere winter is weer anders en ieder voorjaar ook. Na slechts een korte vorstperiode en enkele dagen sneeuw is de winter redelijk mild gebleven. Natuurlijk kan er zeker tot half mei nog nachtvorst voorkomen, maar het lijkt alsof de lente in de startblokken staat.

Momenteel bloeien de sneeuwklokjes en krokussen volop. Vooral de combinatie van witte sneeuwklokjes en ijsblauwe sterhyacintjes onder de Ginkgo is weer fantastisch mooi. Een plaatje! (zie foto)

Komt u snel een wandeling maken? Ook de bloemknoppen van enkele grote rododendrons staan op springen. Uitzonderlijk vroeg? Niet echt, want enkele soorten bloeien begin maart als de weersomstandigheden gunstig zijn.
Nieuwe verwarmingsketel en warmtepompNieuwe verwarmingsketel en warmtepomp

Zonder twijfel zal de gasrekening voor de verwarming van de kassen lager worden door de komst afgelopen maand van de nieuwe energiezuinige verwarmingsketel in combinatie met een warmtepomp.

De warmtepomp zal het grootste gedeelte van de verwarming op zich nemen. Alleen als het echt koud is, wordt de gasketel ingeschakeld.
Overzichtsbord biogeografie palmvarensOverzichtsbord biogeografie palmvarens

In de grote kas staat een indrukwekkende collectie cycadales (palmvarens), afkomstig uit verschillende werelddelen. Om duidelijkheid over herkomst te scheppen, is er een overzichtsbord biogeografie geplaatst met kleurencodes.

Zo kunt u in een oogopslag aan de kleurcode zien waar de plant in het wild voorkomt.
SnipperochtendSnipperochtend

Een ochtend hard werken, maar dan heb je wel iets. Zo fijn gevoel om een grote hoop met takken en blad te kunnen versnipperen en laten veranderen in vruchtbare compost.

Over een jaar kan de nieuwe compost weer in de tuin worden gebruikt. De groene kringloop is weer rond.
Arboretumgids Nederland en VlaanderenArboretumgids Nederland en Vlaanderen

Deze winter is in samenwerking met de Nederlandse Dendrologische Vereniging de Gids voor Nederlandse en Vlaamse arboreta uitgekomen. Het handzame boek brengt bijna alle bomentuinen van Nederland en Vlaanderen in kaart, waaronder natuurlijk ook Pinetum Blijdenstein!

Bijna 400 pagina’s met uitgebreide beschrijvingen, praktische gegevens, prachtige foto’s en illustratiemateriaal. Vaste prijs Euro 34,50.

 •  klik hier voor meer informatie
Stemlocatie Klein VogelenzangStemlocatie Klein Vogelenzang

Op woensdag 15 maart a.s. kunt u uw stem weer uitbrengen voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen in bezoekerscentrum Klein Vogelenzang.

Natuurlijk is het mogelijk om dit te combineren met een mooie wandeling door de tuin. Alle stembureaus zijn geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur.

 •  klik hier voor meer informatie
Deze nieuwsbrief doorsturen? Klik dan hier.
Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125 Hilversum, Netherlands
info@pinetum.nl  |  www.pinetum.nl
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw emailadres staat ingeschreven bij Pinetum Blijdenstein. Als u deze nieuwsbrief per vergissing heeft ontvangen of niet meer wilt ontvangen dan kunt u zich hier afmelden.
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? U kunt hier de online versie bekijken.