l fb ig

Verhalen het de tuin

Zonnebaarzen

Invasieve exoten zijn planten en dieren die hier niet vandaan komen, maar zich hier zo thuis voelen dat ze plagen kunnen worden. Denk maar aan waterpest, Japanse duizendknoop of de halsbandparkiet. Ook in het Pinetum hadden we een mooi voorbeeld.

In onze vijver was vorig jaar een paartje zonnebaarzen losgelaten. Vissen met een leuke naam die is ontstaan uit het feit dat ze in ondiep water op hun kant in de zon gaan liggen. Zonnebaarzen hebben echter een nare eigenschap. Ze eten alles wat maar beweegt en in hun bek past. Dus voor je het weet zijn er in de vijver geen larven meer van salamanders en libellen.

Maar hoe krijg je die zonnebaarzen, die zich ook nog eens heel snel voortplanten, weer weg? Bevriende ecoloog Peter van der Linden had de oplossing: elektrisch vissen! Een schepnet dat onder stroom staat, verdooft tijdelijk alles wat in de buurt komt en dat kan dan worden opgeschept. Na één seizoen eitjes leggen door het ouderpaar, telde onze oogst 337 jonge vissen. Hoe invasief wil je het hebben!

Geschreven door Hans van Roon en verschenen in het Blijdenstein Nieuws van januari 2014

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
l fb ig
Pinetum