l fb ig

Verhalen het de tuin

De stronkentuin

Wie geregeld een wandeling maakt door het Pinetum, zal het zijn opgevallen dat achter de vijver bij de gietijzeren varenbank een heel mooi intiem stukje tuin aan het ontstaan is.

Twee enorme wortelstronken van de gesneuvelde Torreya californica en de Hemlockspar, omsloten door stammetjes, vormen een natuurlijk kader voor de aanplant van bijzondere varensoorten. Dit tuinonderdeel noemen we een stronkentuin of in het Engels 'stumpery'.

Een stronkentuin is een 19e eeuwse Engelse uitvinding. Tuinman Edward William Cooke zocht in 1856 een oplossing voor de stronken en wortels toen hij een groot stuk bos moest kappen ten gunste van tuinaanleg op het landgoed Biddulph Grange. Hij kreeg het briljante idee om van de nood een deugd te maken en de boomstronken, die zeer moeilijk verteren, te gebruiken in de tuin. Aan weerszijden van een pad stapelde hij hoge wanden van dit afvalmateriaal, die hij beplantte met wilde planten en varens.

Tezelfdertijd was het in Engeland erg in de mode om varens te verzamelen. Als tegenreactie op de kleurige bloembedden in geometrische patronen ontstond behoefte aan een meer natuurlijke en romantische sfeer in de tuin. Varens kon je in de vrije natuur vinden en de vele nieuwe soorten die overal ter wereld werden gevonden, maakten het aantrekkelijk om een verzameling te beginnen. Verzamelen van wat dan ook was een geliefde bezigheid van de gegoede stand. Denk bijvoorbeeld ook maar aan onze eigen coniferenverzameling die tot stand kwam dankzij B.W. Blijdenstein.

Momenteel kun je spreken van een opnieuw toenemende populariteit van de stumpery onder tuin- en natuurliefhebbers. Op zijn buitenverblijf Highgrove heeft prins Charles, die zelf graag tuiniert, in de jaren tachtig van de vorige eeuw de grootste stumpery van Engeland laten aanleggen. Hij heeft deze beplant met varens, hosta's en helleborus. Zijn vader, prins Phillip, keek er iets anders tegenaan en vroeg toen hij de tuin voor het eerst zag: "Wanneer steek je die rommel eens in de hens?"

De stronkentuin is behalve een geschikte leefomgeving voor veel soorten varens, mossen en algen, ook ideaal voor het aantrekken van insecten, padden en vogels. Meer leven in de tuin zorgt voor een gezond natuurlijk evenwicht.

Onze eigen stronkentuin groeit nog steeds en sluit mooi aan bij de beplanting rond de vijver. Het geheel wordt overschaduwd door enkele imposante takken van de Cryptomeria japonica, die op hete zomerse dagen de varenbank zo tot een geliefd zitplekje maakt. Heerlijk even genieten van de vijver en alle vogels die water komen drinken. Voor een stukje paradijs hoef je niet ver te zoeken!

Geschreven door Gerdy van der Lans en verschenen in het Blijdenstein Nieuws van januari 2015

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
l fb ig
Pinetum