Home  |   Contact  |   Sitemap  |   Webdesign: DG Graphic Design © 2015-2019
Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125
Hilversum, Netherlands
info@pinetum.nl
ig fb fb

Wat is er te doen?

2018 - Plant & Eter

Het Pinetum heeft zich samen met negen andere botanische tuinen en het Boomkwekerijmuseum in Boskoop aangesloten via de Hortus Botanicus Leiden bij een EU Horizon 2020 project, Big Picnic. Er zijn instellingen uit veertien landen die met dit project meedoen. Onder de titel ‘Plant & eter' laten al deze tuinen hun bezoekers ontdekken wat er allemaal aan eetbare planten zijn, wat daarin zit, wat het doet. Meer weten over planten maakt dat we bewustere keuzes maken, gezonder, lekkerder en milieuvriendelijker.

Voor het Pinetum is dit een uitdaging. Eetbare planten zijn voornamelijk bloemplanten. Het zijn de vruchten, zaden, stengels, blad of wortels die eetbaar zijn. Deze planten zijn ontstaan in het late Krijt, ongeveer 100 miljoen jaar geleden. Onze collectie richt zich vooral op planten die vanaf 250 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. In het Jura, ongeveer 200 miljoen jaar geleden, ontstonden de naaktzadige planten. Hier worden voornamelijk de coniferen onder gerekend. Deze kenmerken zich veelal door naalden en kegels. En een gerecht met eetbare naalden bestaat er niet.

Toch hebben de bewoners van streken waar coniferen groeiden vaak iets van deze bomen gebruikt in hun gerechten. Zo worden de noten van de Ginkgo biloba in het oosten gegeten, eten de Chilenen de zaden van de Araucaria en zijn de Italianen verzot op pijnboompitten. In Nederland gebruiken wij voor de oudste Nederlandse drank jenever, de vergroeide kegel van de jeneverbesstruik, de jeneverbes. De jonge naalden van den of spar worden getrokken in oliën of azijnen waarin zij hun aroma's en werkzame stoffen achterlaten. Een barbecue zal heerlijk geuren als de naalden van cypres, den of spar op het vuur gelegd worden. Met een scheutje dennenzout- of olie in het badwater wordt het nemen van een bad nog aantrekkelijker.

Het Pinetum wordt begrensd door een monumentale muur waartegen tropische fruitbomen groeiden. Al lang voordat er abrikozen of perziken werden geïmporteerd uit het zuiden van Europa, smikkelde de familie Blijdenstein van deze zoete lekkernijen.

Tegen de muur aan de rechterkant van Klein Vogelenzang stonden kassen waarin eetbare tropische gewassen groeiden. Hiermee liep de heer Blijdenstein voorop met het kweken van tropische gewassen in Nederland.

Dit jaar willen wij u verbazen met allerlei nieuwe wetenswaardigheden over de eetbaarheid van de planten en bomen in het Pinetum. Op 29 april hopen we u te zien bij de start van het thema van dit jaar. Deze dag staat in het teken van de jeneverbesstruik, de jeneverbes en jenever en draagt de titel ‘Van bes tot jenever, een sterk verhaal' . De jeneverstoker die met het oudste recept van Nederland werkt, Christian Pfeiffer van Anker Weesp, zal ook op deze dag ons het verhaal van jenever vertellen, die we natuurlijk ook gaan proeven.

Op 2 september wordt de Big Picnic gehouden in de tuin. 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin