Home  |   Contact  |   Sitemap  |   Webdesign: DG Graphic Design © 2015-2018
Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125
Hilversum, Netherlands
info@pinetum.nl
ig fb fb

Uitgelicht

2017: Jaar van de botanische tuinen in Nederland

Het jaar 2017 staat in het teken van botanische tuinen. 24 botanische tuinen bundelen hun krachten en werpen zich op als botanic guardians: hoeders en poortwachters van de biodiversiteit. In dit themajaar zijn er twee tentoonstellingen en een symposium en lanceren de botanische tuinen een vernieuwde website en een nieuwe app: Hortus Chat.

Hortus Botanic Guardianslogo

In het jaar van de botanische tuinen introduceren de tuinen een nieuwe merk: Hortus Botanic Guardians. Hiermee maken de tuinen zich sterk voor bewustwording rondom biodiversiteit. Tal van plantensoorten zijn de afgelopen decennia verdwenen of worden op dit moment met uitsterven bedreigd. Planten die een belangrijke schakel zijn in ons ecosysteem. Als schakel in die keten hebben zij direct en indirect invloed op de kwaliteit van leven van mens en dier. De botanische tuinen kweken, onderhouden en beschermen een grote rijkdom aan planten en brengen het publiek met deze planten in contact.

2017 Jaar van de botanische tuinen

Op de website www.botanischetuinen.nl zijn de gegevens van veel planten uit alle 24 tuinen nu zichtbaar compleet met verhaal en beeld. Tijdens de tentoonstelling Kroonjuwelen, die opent op 22 april 2017, worden de meest bijzondere, vreemde en met uitsterven bedreigde soorten in de spotlight gezet. Met de nieuwe app Hortus Chat kunnen bezoekers zelfs praten met deze planten en zo het bijzondere verhaal van die plant ervaren met al hun zintuigen. 

In het najaar kunnen bezoekers van de tuinen genieten van De tuin als lab. Hierbij zal de nadruk liggen op de communicatie van planten zelf. Communicatie die mensen nauwelijks waar kunnen nemen, omdat deze te subtiel is. Met proefjes, experimenten en hulpmiddelen laten de tuinen zien hoe planten bewegen, communiceren of in slaap vallen.

Symposium en zadenbank

Op zaterdag 25 november vindt in Nijmegen het Zadensymposium plaats. Verhalen, theater en lezingen over het belang van genetische biodiversiteit staan deze dag centraal. Dit symposium vormt ook de aftrap voor de Nationale zadenbank voor wilde inheemse planten.

Achtergrond en meer informatie.

Het Jaar van de botanische tuinen is onderdeel van het project Planten voor de toekomst.

Dit project wordt gecoördineerd door de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen. Voor het project werkt de NVBT samen met Waag Society.Het Jaar van de botanische tuinen en het Planten voor de toekomst project kwamen tot stand dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Meer informatie vindt u op www.botanischetuinen.nl

 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin