Home  |   Contact  |   Sitemap  |   Webdesign: DG Graphic Design © 2015-2018
Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125
Hilversum, Netherlands
info@pinetum.nl
ig fb fb

Wat is er te doen?

lezingencyclus - De Ontdekking van de Planten

Onder de titel De ontdekking van de Planten organiseert het Pinetum Blijdenstein een serie van zes lezingen over de historie van mens en plant. De lezingen worden gehouden door Arend Wakker die eerder voor het pinetum de cursus Van Alg tot Orchidee verzorgde over de evolutie van het plantenrijk.

De lezingen worden gehouden in het Pinetum Blijdenstein op zes zondagmiddagen van 14:00 tot 15:30 uur. Op 19 en 26 maart vindt na afloop een bezoek plaats aan de tuin om de besproken planten in het echt te bekijken.

De onderwerpen die worden behandeld zijn:

. 26 februari: Planten uit het oerwoud.
. 5 maart: De eerste landbouw.
. 12 maart: De oudste tuinen.
. 19 maart: Medicinale planten.
. 26 maart: De opkomst van de wetenschap.
. 2 april: Het belang van plantenkennis in de moderne wereld.

De kosten van de lezingencyclus bedragen € 60,00. U kunt zich inschrijven via info@pinetum.nl

De hangende tuinen van Babylon komen 12 maart ter sprake. Waar zouden ze hebben gelegen en hebben zij eigenlijk wel bestaan.

In deze lezingen zien we onder andere hoe mensen in de verschillenden tijden heel verschillend aankeken tegen de natuur rondom hen en de rol van planten daarin. 

De voorgeschiedenis begint natuurlijk in het oerwoud van onze voorouders. In dat oerwoud vonden wij ons eten, onze huisvesting en een eigen leefwereld. En daarmee groeide geleidelijk onze kennis van de planten en dieren in dat oerwoud. 

De oudste mensengroepen waren totaal afhankelijk van de omringende natuur en beschouwden deze als een mythologisch systeem. Wij waren onderdeel van de natuur, voeding en genezing waren een gift. Later groeide onze kennis en kregen we een meer ambachtelijke verhouding met de natuur. Planten werden een middel om ons te voeden en na het ontstaan van de landbouw ook onderwerp van handel. Niet bruikbare natuur werd als een vijand gezien die overwonnen kon worden. Plantenkennis raakte geconcentreerd binnen gespecialiseerde beroepsgroepen als boeren, artsen en ververs.

Vanaf de renaissance en later in de koloniale tijden werden uit nieuwsgierigheid en machtsvertoon steeds grotere plantenverzamelingen aangelegd. De kennis opgedaan in verre landen en de studie van de verzamelingen thuis, onder andere in de verschillende botanische tuinen, leiden tot nieuwe ideeën over rangschikking en mogelijke evolutie. De planten werden een zelfstandige bron van studie. En ... er werd geld mee verdiend.   

In de 19de en 20ste eeuw gingen plantenjagers op pad om onbekende planten en bomen te zoeken in o.a. Amerika en Azië. De collectie die we vandaag in het Pinetum Blijdenstein kunnen bezoeken is mede aan hen te danken.

Uit plantengeneeskunde ontstond de moderne farmacie, uit boerenwijsheid ontstond de landbouwkunde en uit de kruidenkennis van artsen en apothekers ontstond de botanie.

Ten slotte gaan we na wat de botanie te bieden heeft aan de huidige samenleving. Wat is het belang van biodiversiteit voor onze voedselgewassen en onze gezondheid?  En we zullen zien, misschien verrassend, hoe sterk onze technologische samenleving afhankelijk is en blijft van de plantenwereld.

 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin